Hiljainen toimija – kotitonttu Starshena

Starshena, kutsumanimeltään Star, on MagWanderissa työskentelevä 17-vuotias kotitonttu. Itse olen MagWanderin oppilas Sandra Draven ja minulla oli ilo saada haastatella tätä ahkeraa näkymätöntä ystäväämme.

Menen MagWanderin keittiöön, jossa olin sopinut haastattelevani Starshenaa. ”Voi, kutsu minua vain Stariksi!” tuo pieni olento pyysi istuessaan jakkaralla (istutettuaan ensin minut keksien ja höyryävän kaakaon ääreen) posket tavallista enemmän punertaen.

”No, Star. Pidätkö työstäsi MagWanderissa?” kysyn lehtiö valmiina. Starin vihreät pullomaiset silmät katsoivat suoraan minuun hänen todetessaan, että parempaa paikkaa saa hakea. Starin työhön kuuluu esimerkiksi ruuanlaitto, Leyjona-tuvan siivoaminen, takanputsaus sekä -sytytys ja petilakanoiden vaihto.

Kysyessäni miten Star on tullut MagWanderin linnaan töihin, tonttu hipaisee hiukan hermostuneena suuria korviaan ja alkaa kertoa edellisestä isäntäperheestään. ”Jätin isäntäväkeni ruuat tekemättä ja pyykit pesemättä, koska olin kypsä jokapäiväiseen haukkumiseen perheessä. Minua retuutettiin korvista ja huudeltiin joka päivä”, Star kertoo surullisena ja ottaa meripihkanvärisen pannumyssyn päästään. ”Lopulta karkasin ja minulta murrettiin jalka. Jatkoi töitäni, mutta olin kyvytön tekemään asioita kunnolla. Sitten he erottivat minut”, Star selittää ääni vavisten. Koko tonttu tärisee erittäin vaaleanruskean tyynyliinan sisällä, mitä hän pitää vaatteenaan. Minun käy jo sääliksi Staria, mutta annan hänen jatkaa. ”Sen jälkeen odotin jalan parantumista ja mietin paikkaa, missä olisi muita kotitonttuja. Sitten päähäni pälkähti Tylypahka, mutta paikka oli täynnä. Dumstrang, täynnä. Beauxbatons – täynnä. Sitten MagWander – ja paikka löytyi!” Star luettelee jo huomattavasti iloisemmin.

Ryhdistäydyn hieman ja pyydän Staria kertomaan millainen on hänen näkemyksensä hyvästä kotitontusta. Hän vastaa ehkä hiukan ironisesti: ”Joka on nöyrä ja kunnioittaa isäntäänsä. Säilyttää isäntäperheen salaisuudet, eikä näyttäydy julkisilla paikoilla ilman mitään käskyä. Minullakin on omat paheeni…”

Star on Leyjóna tuvan tupatonttu ja hän haluaa antaa oman tupansa jäsenille seuraavan viestin. ”Toivoisin, että sinne tänne ei heiteltäisi karkkipapereita tai pergamenttia, ne voisi suoraan laittaa roskakoriin tai sinne minne ne kuuluvat. Kiitos.” Star miettii vielä hetken ja avaa vielä kerran sanallisen arkkunsa: ”Toivoisin, että kukaan ei rupea tekemään kotitonttujen vapautusrintamaa, tai mitään sen tapaista. Kotitontut nauttivat työstään.”

Kiitän Staria haastattelusta, hörppään kaakaoni loppuun ja poistun paikalta. Toivon todella, että hänen toiveitaan kuunnellaan, sillä nämä näkymättömissä työskentelevät pienet puurtajat harvoin saavat tilaisuutta tuoda ääntään kuuluville, vaikka toisaalta haluavatkohan he? Joka tapauksessa ilman heitä emme pärjäisi, joten olkoon tämä haastattelu kunnianosoitus kotitontuille!

Kirjoittanut: Sandra Draven (MagWander Leyjónan tuvan oppilas, pylvässänky)

Tietoja Kata

Sivuston ja blogin takana piileksii kahden lapsen äiti, joka on fanittanut Harry Potteria jo vuodesta 2000. Tarkemman esittelyn löydät täältä. Henkilökohtaisemmat Katan arkeen ja mielipiteisiin liittyvät artikkelit löytää kategorioista; Arkipäivä, Elämänvaiheita, Lapsi ja Pohdinta.
Kategoria(t): Haastattelu Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.