Mrs. Answer vastaa

Mrs. Answer on keski-ikäinen elämää paljon nähnyt nainen, joka tekee parhaansa neuvoakseen kiperissä tilanteissa. Voit kysyä häneltä mistä tahansa mieltäsi vaivaamasta asiasta lähettämällä kysymyksesi Ikimusteen toimitukselle. Kysymykset julkaistaan nimettöminä tai kysyjän toivoman nimimerkin alla.

Ongelmia vanhempien kanssa

Terve Mrs. Answer!

Olen 13-vuotias poika ja minulla olisi pieni ongelma. Olin siis pienessä tappelussa toissapäivänä ja sauvani katkesi. Nyt vanhempani ovat minulle siitä vihaisia, eivätkä suostu ostamaan minulle uutta sauvaa, koska heidän mielestään se oli minun vikani. Ei se kuitenkaan ollut, koska naapurissani asuva poika kamppasi minut ja sauvani tärähti maahan ja katkesi. Miten saisin vanhempani uskomaan, että se ei ollut minun vikani, koska muuten en saa uutta sauvaa?

– Nimimerkki Sauvaton?

Mrs. Answer vastaa:

Sinullapa on kiperä pulma. Vanhemmillasi on tietenkin täysi oikeus kysyä, miksi sauvasi on rikki, mutta heillä on myös velvollisuus hankkia sinulle uusi. Oletan sinun tuon ikäisenä opiskelevan taikakoulussa, jolloin taikasauva on välttämätön osa varustusta, jonka vanhempasi ovat sinulle sitoutuneet hankkimaan. Suosittelen siis, että muistutat heitä siitä. Jos joudut palaamaan kouluun ilman taikasauvaa, suosittelen menemään suoraan tuvanjohtajan tai rehtorin puheille, jotta he voivat muistuttaa vanhempiasi taikasauvan hankinnan tärkeydestä. Koululla ollaan varmasti puolellasi tässä asiassa, jotta saat uuden sauvan.

Taikasauvan hankkiminenhan ei ole ihan ilmaista. Jos perheelläsi on vaikeuksia kustantaa uutta taikasauvaa, voi koululta pyytää rahallista tukea tähän. Monilla kouluilla on ohjelmat joilla tuetaan vähäosaisempien tarvikehankintoja, jottei koulunkäynnissä olisi kyse vain siitä, kenellä on varaa hankkia kaikki tarvittavat välineet. Jos lisäksi onnistut osoittamaan taikasauvan rikkoutumisen naapurin pojan syyksi, voivat vanhempasi vaatia heiltä rahaa uuden sauvan hankkimiseksi.

Helpotusta opiskeluun

Hei! Olen Tylypahkan ensimmäisellä luokalla ja vuoden loppukokeet lähestyvät. Opiskeltavaa on hirveän paljon, ja minusta tuntuu, etten millään voi muistaa kaikkea! Onko mitään taikaa tai lientä tai jotain muuta millä voisin parantaa muistiani?

– Koekammoinen

Mrs. Answerin vastaus:

On olemassa joitakin taikoja ja liemiä, joilla voi parantaa oppimistulostaan. Niiden oppiminen on kuitenkin yleensä hankalampaa kuin ensimmäisen luokan aikana opiskeltavat asiat, joten saattaa olla helpompaa opiskella vain oman luokan asioitaan. Siksi esittelen tässä ensin pari muistikikkaa, joiden käyttöön ei tarvita liemiä tai taikoja.

Opiskelutekniikka on yleensä paras ase hyvään lopputulokseen. Opiskelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja tehdä läksyjä, jotka tukevat oppimista. Lisäksi kannattaa selvittää, miten itse oppii parhaiten. Erilaisia muistikikkoja on myös ulkoa opeteltavien asioiden muistamiseksi. Sanotaanpa vaikka, että sinun olisi tarve opetella historiasta 10 tärkeää tapahtumaa.

Muistikikka 1: Anna jokaiselle kymmenelle tapahtumalle yksinkertainen otsikko ja laita otsikot aikajärjestykseen. Opettele ulkoa tämä otsikkolista. Kymmenen asian muistaminen on vielä aika helppoa. Kun osaat listasi ulkoa, ala täydentää otsikko kerrallaan ja tee jokaisesta otsikosta noin viisi pääkohtaa muistiinpanoina. Kertaa vuorotellen otsikon alla olevia asioita ja koko listaa, jotta vielä kokeessa muistat kymmenkohtaisen listasi.

Muistikikka 2: Keksi vitsi jokaiselle kymmenelle tapahtumalle. Yritä saada vitsin sisältöön mukaan jokin tärkeän henkilön nimi tai nimenmuunnos. Hauskat asiat muistaa yleensä helposti. Tämä on lisäksi kivaa puuhaa kaverin kanssa, kun voitte yhdessä naureskella historialle.

Muistikikka 3: Jos yleensä muistat kuvia paremmin kuin tekstiä, piirrä tapahtumat. Aloita tekemällä aikajana, johon kirjoitat vuosiluvut. Sen jälkeen piirrä jokin keskeinen kuva tapahtumasta. Voit myös tehdä pienen sarjakuvan. Kuvien ei tarvitse olla erityisen hienoja, vaan tikku-ukot toimivat hyvin. Näin kuitenkin luot kuvan, jonka voit kokeessa muistaa.

Tärkeintä opiskellessa on, ettet yritä lukea liikaa kerrallaan. Muista pitää taukoja ja kerrata asioita lyhyissä pätkissä. Älä myöskään oleta, että opit vain lukemalla kirjan kerran läpi, sillä se on valitettavan epätodennäköistä. Kertaa siis lyhyissä pätkissä, tee muistiinpanoja ja lue niitä uudelleen.

Jos haluat turvautua taikuuteen muistisi parantamiseksi, on älynteroitusjuoma yksi oiva keino tähän. Sen pitäisi löytyä tavallisimmista liemikirjoista ja sen tekeminen onnistuu yleensä jo noin 13-14-vuotiaana hyvin. Nuoremmille liementekijöille se voi olla vähän liian haastava. Ja tämähän on liemi, jota tulisi käyttää opiskelun yhteydessä, ei varsinaiseen kokeeseen mennessä.

// Epävirallisena tietona: Artikkelin kysymysten muotoiluun ovat osallistuneet Lona Chrower ja Delia Wriston. Tätä ei kuitenkaan roolipelissä lukija tiedä. //

Kategoria(t): Mrs. Answer vastaa Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.